loading.gif
mobile-banner-bg

Türkiye Yüzyılı Zaferle Başladı

...
15 Mayıs 2023 - Pazartesi

Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri 14 Mayıs’ta yoğun katılımla tamamladı. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti yüzde 35,6 oy oranıyla birinci parti olurken, yüzde 49,7 ile Cumhur İttifakı en yüksek oy alan ittifak oldu.

Türkiye 14 Mayıs günü Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için sandık başında gitti. Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 28'inci döneminin 600 yeni milletvekilinin belirlendiği genel seçimlerde oy sayımı tamamlandı. Resmi olmayan rakamlara göre Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,51 oyla en yakın rakibine açık ara fark atarak kazanırken Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88'de Sinan Oğan ise yüzde 5,17'te kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek.

Türkiye, 81 il, 922 ilçede sandığa koştu. Katılım oranının yüzde 88 olduğu öğrenildi. 14 Mayıs seçim sonuçları ve oy oranları için pusula sayımı tamamlandı. 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan yarıştı. Yine 14 Mayıs Genel Seçimleri için 26 parti kozlarını paylaştı. 13 parti ittifak çatısı altında seçime girerken, 13 parti seçime tek katıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan birinci turu açık ara farkla kazandı

Sandıkların tamamı açıldı. Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleşen birinci turda ezici çoğunlukla 49,51 oy aldı. Kılıçdaroğlu, yüzde 44,88, Sinan Oğan ise 5,17'de turu tamamladı.

CUMHURBAŞKANIMIZ BALKON KONUŞMASI YAPTI

Balkon konuşması gerçekleştiren Cumhurbaşkanımız Erdoğan, “Seçimde tercihini bizden, AK Parti'den, Cumhur İttifakı'ndan yana kullanan kardeşlerime hassaten şükranlarımı sunuyorum. Kazanan, seçim tablolarının göstereceği rakamların ve oranların ötesinde tartışmasız bir şekilde ülkemiz olmuştur, milletimiz olmuştur. Türkiye, milli iradenin üstünlüğüne olan bağlılığıyla, vatandaşlarının siyasi tercihindeki özgürlüğüyle, dünyanın önde gelen demokrasileri arasında yer aldığını bir kez daha ispatlamıştır. Bu gerçeği seçimlere katılım oranının rekoruyla gösterdik. Dünyada benzeri yok. Tarihimizin en yüksek katılımlı seçimlerinden birini yaşadık. Bu gerçeği, milletimizin tercihini huzur içinde sandığa yansıtmasıyla gösterdik. Kayda değer hiçbir üzüntü verici hadise yaşanmadan bu seçimi tamamladık. Bu gerçeği, tüm parti temsilcilerinin gözetimi altında yürütülen seçim süreci ve sonuçlarının şeksiz, şüphesiz oluşuyla gösterdik.” dedi.

HEP BİRLİKTE TÜRKİYE OLACAĞIZ

Birlik ve beraberlik vurgusu yapan Cumhurbaşkanımız Erdoğan, “Bir olacağız, hamdolsun milletimizin gönlündeki yerimizi tahkim ederek bir olduk mu? İri olacağız, hamdolsun ülkemizi daha da güçlendirerek iri olduk mu? 'Diri olacağız.' dedik. Hamdolsun milli iradenin üstünlüğü üzerindeki bulutları dağıtarak diri olduk mu? 'Kardeş olacağız.' dedik, hamdolsun sandıktaki tercihi ne olursa olsun yeni güne 85 milyon, kardeş olarak girdik mi? Dikkat edin, biz teröristlerle kol kola olmadık. Biz, Diyarbakır'daki Kürt kardeşlerimizin ölümüne neden olan Selo ile beraber olmadık. Biz, 'cezaevi kapılarını kırarak bebek katillerini dışarı salacağız.' diyenlerle beraber olmadık. Biz Kandil'den talimat alanlarla beraber olmadık. Biz talimatı sadece Rabbimizden, milletimizden alırız. 'Hep birlikte Türkiye olacağız.' dedik, hamdolsun 81 vilayeti ve gönül köprüleri kurduğumuz tüm kardeşlerimizle büyük ve güçlü Türkiye olduk."

Milletvekili genel seçim sonuçları açıklandı

Türkiye seçim sonuçlarına kilitlendi. Meclise giren isimler belli olmaya başladı. 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin (14 Mayıs 2023) resmi olmayan sonuçlarına göre yeni dönemde TBMM'de yer alacak 600 milletvekili belli oldu. AK Parti, yüzde 35,6, CHP yüzde 25,3, MHP yüzde 10,1, İYİ Parti yüzde 9,7, HDP yüzde 8,8, Yeniden Refah Partisi yüzde 2,8, BBP yüzde 1,00, Zafer yüzde 2,2, Memleket Partisi yüzde 0,93, TİP yüzde 1,7, Adalet Partisi yüzde 0,2 olarak tamamladı.

Cumhur İttifakı'nın oy oranı yüzde 49,7'ye ulaştı

Cumhur İttifakı oyların yüzde 49,7'yi alarak mecliste 322 milletvekilliği kazandı. Böylece Cumhur İttifakı TBMM'de çoğunluğu elde etmiş oldu. Millet İttifakı'nın oy oranı ise 35'te kaldı. Millet İttifakı toplam 213 milletvekili ile mecliste temsil yetkisi aldı. Emek ve Özgürlük İttifakı ise yüzde 10,5 oy oranı alırken 65 milletvekilliği bulunuyor. Ata İttifakı ise 2,4 oy oranına ulaştı.

AK Parti İstanbul’da 3 bölgede de yarışı önde tamamlayarak 40 milletvekili çıkardı. Resmi olmayan sonuçlara göre kazanan milletvekillerimiz şöyle;

1.           Bölge:

-             Murat Kurum

-             Erkan Kandemir

-             Hasan Turan

-             Müşerref Pervin Tuba Durgut

-             Hulusi Şentürk

-             Hulki Cevizoğlu

-             Tuğba Işık Ercan

-             İsmail Erdem

-             Yahya Çelik

-             Behiye Eker

-             Serkan Bayram

-             Ümmügülşen Öztürk

-             Azmi Ekinci

-             Nurettin Alan

 

2.           Bölge:

-             Süleyman Soylu

-             Halit Yerebakan

-             Rabia Kalender İlhan

-             Mehmet Önder Aksakal

-             Mustafa Demir

-             İsmail Emrah Karayel

-             Zafer Sırakaya

-             Büşra Paker

-             Sevan Sıvacıoğlu

-             Derya Ayaydın

-             Adem Yıldırım

-             Sena Nur Çelik

3.           Bölge:

-             Numan Kurtulmuş

-             Özlem Zengin

-             Cüneyt Yüksel

-             Zekeriya Yapıcıoğlu

-             Halis Dalkılıç 

-             Rümeysa Kadak

-             Oğuz Üçüncü

-             Bayram Şenocak

-             Seda Gören Bölük

-             Nilhan Ayan

-             Yıldız Konal Süslü

-             Şengül Karslı

-             Yücel Arzen Hacıoğulları