loading.gif
mobile-banner-bg

'Şehir İnsandan, İnsan Şehirden Bağımsız Olamaz''

...
10 Kasım 2022 - Perşembe

AK Parti İstanbul İl Çevre, Şehir ve Kültür İşleri Başkanlığımız tarafından 8 Kasım Dünya Çevrecilik Günü kapsamında düzenlenen sempozyumda konuşan İl Başkanımız Osman Nuri Kabaktepe, “İnsan kendisinin içinde var olduğu ve onu da var eden şehirlerden bağı

AK Parti İstanbul İl Çevre, Şehir ve Kültür İşleri Başkanlığımız tarafından 8 Kasım Dünya Çevrecilik Günü kapsamında sempozyum düzenlendi. Atlas Sineması'nda düzenlenen programa; İl Başkanımız Osman Nuri Kabaktepe, Çevre, Şehir ve Kültür İşleri’nden sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cahit Altunay, Beyoğlu Belediye Başkanımız Haydar Ali Yıldız ve çok sayıda davetli katıldı.

“İNSAN İLE ŞEHİR ARASINDA DERİN BİR İLİŞKİ VAR”

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Başkanımız Kabaktepe, “İnsanın şehre, şehrin insana etkisinden bahsediyoruz. Şehir ve kent olmadığında insanın bu değerlerden ayrı kaldığında nelerden ayrı kalacağını düşünmek lazım. Sadece mekânsal anlamını tasavvur etmeden, mekâna sahip olmadan insanın yapıp etmelerinin ortaya çıkmasından nasıl bahsedebiliriz? İnsan kendisinin içinde var olduğu ve onu da var eden şehirlerden bağımsız bir hayat sürdüremeyeceği için hayatının her alanını kentin varlığıyla ilişkilendirmek statusundadır. Kültür, sanat ve ekonomi gibi tüm etkinliklerimiz kente muhtaçlık içinde. Bu kadar belirleyici olan kente dair insanın yapıp etmelerinin özellikle masaya yatırılması gerekiyor. Bu manada panelimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Şehir olmasa ne olurdu sorusunun da sorulması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

“TEMENNİMİZ TOPLUMLARIN BARIŞ İÇİNDE YAŞAYABİLMESİDİR”

AK Parti İstanbul Çevre, Şehir ve Kültür'den sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cahit Altunay da 21. yüzyılda gelişen teknolojiye işaret ederek, 21.yüzyıl teknolojik olarak gelişen, 24 saat yaşayan ışıl ışıl şehirler bu asra damgasını vururken, maalesef savaşlarla yıkılan, date kültürel yapılarını kaybeden şehirler de bu yüzyılda hafızalarımıza kazındı. Ne yazık ki yıkmak yok etmek anlayışındaki toplumlar savaşlarda bile hedefe sivilleri koyarak insanlığa büyük acılar yaşattı. Birinci dünya savaşında sivil kayıplar yüzde 5 ilken bu oran ikinci dünya harbinde yüzde 48’e 1990’ların bölgesel savaşlarında da yüzde 95’e çıkarak dehşet verici boyutlara ulaştı. Temennimiz daha adil savaşsız barış içinde yaşayabilen toplumların oluşmasıdır. diye konuştu.

LİDERLER KENDİ ŞEHİRLERİ ÜZERİNDEN HİKAYELERİNİ OLUŞTURDULAR

Beyoğlu Belediye Başkanımız Haydar Ali Yıldız ise büyük bir medeniyetin mensubu olduklarını dile getirerek, şunları kaydetti: İnsanı esas alan bir medeniyetin çocuklarıyız. Medeniyetimizin şehri İstanbul'dayız. Hazreti Peygamberimiz kendi değerlerinden insanı inşa etmek üzere kendi şehri Medine'yi inşa etti. Pek çok devlet adamı kendi şehirleriyle anıldılar. İskender'in İskenderiye'si, Timur'un Semerkant'ı, Selahaddin'in Kudüs'ü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'sı, Fatih Sultan Mehmet'in ve Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'u. Liderler kendi şehirleri üzerinden hikayelerini oluşturdular. Endülüs'e kadar medeniyet izleri sürülebilir. Şehri imar ederken nesil de ihmal edilmemelidir

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz moderatörlüğünde, Yazar Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı ve Ahmet Anapalı'nın konuşmacı olarak dinleyicileri bilgilendirdi.