loading.gif
mobile-banner-bg

BM Habitat Şehirler Günü Zirvesi Üsküdar’da Gerçekleşti

...
02 Kasım 2023 - Perşembe

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleriyle dünyanın en önemli şehirlerinin ardından bu yıl 30-31 Ekim tarihlerinde yapılan zirve ilk kez bir ilçe belediyesi olarak Üsküdar’da gerçekleşti.

Üsküdar'daki çeşitli mekânlarda düzenlenen Birleşmiş Milletler Dünya Şehirler Günü Zirvesi Emine Erdoğan’ın destek ve himayelerinde 140 ülkeden devlet başkanları, belediye başkanları ve şehircilik uzmanları Üsküdar’da buluştu.

Zirvenin ilk programı olan Belediye Başkanları Forumu 30 Ekim tarihinde BM Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, BM Karayolu Güvenliği Özel Elçisi Jean Todt, belediye başkanları ve şehircilik uzmanlarının katılımıyla Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen’in ev sahipliğinde Nevmekân Sahil’de gerçekleşti.

Zirvenin Ana Gündemi ‘’Sıfır Atık’’ Oldu

Dünya çapında kutlanan Birleşmiş Milletler Habitat Dünya Şehirler Günü Zirvesi ise Address Üsküdar Hotel gerçekleşti.

Zirveye Emine Erdoğan Hanımefendi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz, Başkanımız Hilmi Türkmen, BM-Habitat Genel Sekreter Yardımcısı ve İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, Çin Halk Cumhuriyeti Konut ve Kentsel Gelişim Bakan Yardımcısı Dong Jianguo, Malezya Pilgrim Fonu Genel Müdürü Azman Mokhtar, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Genel Sekreteri Emilia Siaz’ın yanı sıra 140 ülkeden devlet başkanlarının eşleri, belediye başkanları ve şehircilik uzmanları katıldı.

Zirvenin ana teması, ‘’Sıfır Atık’’ oldu. Bir başka önemli başlıkta ise  “Herkes İçin Sürdürülebilir Kentsel Geleceğin Finansmanı” gündeme geldi. Bu temalar kapsamında, sıfır atık, sıfır atık da süreklilik, kentsel kalkınmanın finansmanı, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, sürdürülebilir ulaşım ve altyapı, sosyal uyum ve kapsayıcılık gibi konular ele alındı.

Birleşmiş Milletler Habitat Dünya Şehirler Günü Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Emine Erdoğan, Gazze için dünyaya seslendi: “Bu zulmün bir an önce sona ermesini, bölgenin barış ve huzura kavuşmasını yürekten diliyorum.” dedi.

Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi, şehirleşme ve Sıfır Atık projesiyle ilgili, “Araştırmalar, 2050 yılına kadar her 10 kişiden 7’sinin şehirlerde yaşayacağını ortaya koyuyor. Hızlı kentleşme, birçok kriz ve sınamayı da beraberinde getiriyor. Ortaya çıkardığı en önemli sorunlardan biri, dünyamızı kanayan bir küreye çeviren iklim değişikliğidir. Türkiye’de başlattığımız Sıfır Atık projesi bizim için bu potansiyelin açık bir ispatı oldu. 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nün dünyamızı daha temiz ve yaşanabilir hale getirmek için ortaya konan tüm çabaların bir nişanesi olduğuna inanıyorum. Sıfır atık kararının somut bir diğer çıktısı ise, BM Genel Sekreterliği’ne bağlı, konusunda uzman kişilerden müteşekkir sıfır atık danışma kurulunun tesis edilmesidir. Sıfır Atık Danışma Kurulu öncülüğünde, uygulamayı hayata geçirmek isteyen ülkelere katkı sağlamak üzere küresel bir sıfır atık fonu kurulması için gerekli girişimleri başlatacağız.” ifadelerini kullandı.

Zirvenin Türkiye’ye kazandırılmasında önemli rol oynayan Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlenen zirve için, Başkanımız Hilmi Türkmen’in ev sahipliğinde Üsküdarımızın önemli tarihi ve özel mekânları kullanıldı.

Başkanımız Hilmi Türkmen BM Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, BM Karayolu Güvenliği Özel Elçisi Jean Todt ve Türkiye’deki katılımcı belediye başkanları ile zirve öncesinde görüşmelerde bulundu.

Başkanımız aynı zamanda zirvede ‘İlham Veren Konuşmalar’ temalı oturumda söz alarak Üsküdar’ı ve Üsküdar’daki çalışmaları anlattı.